31 Ağustos 2012 Cuma

Avrupadaki Rakiplerimiz



Beşiktaş'ın men edilmesinin, Bursaspor'un şanssız bir şekilde Twente'ye, Trabzonspor'un ise felaket bir şekilde "Videoton'a" elenmesinin ardından Avrupa'da 2 temsilcimiz kaldı: Galatasaray ve Fenerbahçe.

Galatasaray hakkında konuşalım. Öncelikle Galatasaray'ın son Ujfalusi gelişmesinden sonra transfer rotasını Kaka'dan çevirip bir stopere döndürmesi lazım. 3 Eylül gecesi son gün UEFA'ya oyuncu bildirimi için. Bu süre zarfında bir defans bulunamazsa Galatasaray savunmada çokça sıkıntı çeker. Tabi ki burda Kaka'yı tartışmıyorum, tartışanın da futbol zekasından şüphe ederim ancak Kaka'dan daha gerekli şu anda bir defans oyuncusu. Veya bir sol bek alınıp Hakan Balta da 3. stoper olarak düşünülebilir.

Grup hakkında konuşacak olursak. "Galatasaray'ın dişine göre bir kura" yorumlarını hayretle karşılıyorum.1. torbadan gelen Manchester United'ı bir kenara bırakacak olursak, Cluj ve Braga Galatasaray'ın seviyesinin altında takımlar. Galatasaray, Manchester United ile birlikte bu grubun favorisidir.


Machester United'ı gelip burda incelemek saçma olur. En büyük eksikleri Rooney'nin partneriydi. Robin van Persie de bu eksiği bu sene kapatınca komple bir takım oldular artık. Braga ve Cluj hepimizin bildiği ancak tanımadığı takımlar. Braga 2 sezon önce UEFA'da finale çıkmasının ardından birçok oyuncusunu kaybetti. Geçen sezon Beşiktaş'a elenirken de, mücadeleci, hırslı, hızlı ama sıradan bir takım görüntüsündeydi. Eder ve Lima etkili hücum silahları. Taktik olarak Galatasaray'a benzediği için da yetenekli olan Galatasaray'ın aralarındaki maçlarda mutlak favori olduğu düşüncesindeyim. Cluj ise klasik bir Rumen takımı görüntüsünde. Bu sezon Brescia'dan aldıkları Adam Vass dışında takibimde olan futbolcu yok.

Galatasaray'ın gerekli ciddiyeti sağladığı ve defanstaki açığı kapattığı takdirde Manchester'ın ardından grubu 2. bitireceği kanaatindeyim.

Fenerbahçe ise Uefa Avrupa Ligi'nde Marsilya, Borussia Mönchengladbach ve AEL Limassol ile eşleşti. Grupta net bir favori yok. Hatta bakıldığı zaman illa bir favori söylenecekse bu da Fenerbahçe'dir.

Marsilya, Fransa Ligi'ini geçen sezonu şampiyon Montpellier'in tam 34 puan gerisinde 10. sırada tamamladı. Fransa Lig Kupası şampiyonu olarak Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazandılar ve ön elemede de Eskişehirspor'u elemişlerdi. Eskişehirspor karşısında pek göz dolduran bir performans sergilememişlerdi. Gignac, Ayew, Remy gibi iyi hücumcuları var ancak bir takım olma olgusu içinde değiller. Pek tabi ki zorlu bir rakip ancak yenmek imkansız değil.


Mönchengladbach ise geçen sezon Almanya Ligi'nde iyi bir performans sergileyip 4. olmuşlardı. Şampiyonlar Ligi play-off turunda Dinamo Kiev'e elenip geldiler buraya. Bu sezon Twente'den aldıkları Luuk de Jong hücumda çok etkili bir silah. 3 sezon önce Mallorca'dan alınan Arango da dikkat edilmesi gereken, teknik gücü yüksek, sol ayağı etkili bir oyuncu. Atletico Madrid'den Alvaro Dominguez'i aldılar. Savunmayı tamamen toparlayacak bir oyuncu. Stranzl ile iyi bir ikili olacağını düşünüyorum. Genç ve dinamik bir ekip Mönchengladbach. Yaş ortalaması 24. Dikkat edilmesi gerek. Özellikle kendi sahalarında üst düzey bir performans sergiliyorlar.

AEL Limassol hakkında da pek bir bilgi sahibi değilim. Sorunlu maçlar olacağı kesin ancak şu an için burda siyaseti irdelemeyi gerekli görmüyorum. Deplasmanda dirençli bir takımla karşılaşacağımızı tahmin ediyorum. Ancak her türlü direnç ve zorluğa rağmen içerde dışarda galibiyet alınması gerek.

Abdullah Kiğılı ve Volkan Demirel hedeflerinin UEFA şampiyonluğu olduğunu söyledi. Bu pek gerçekçi bir hedef gibi durmasa da hedefin yukarıda olması güzel bişey. Ancak bir orta saha transferi geldiği takdirde bir çeyrek final belki yarı final gelebilir, bunun yanında ilk turda elenebiliriz bu tamamen Fenerbahçe'nın kendi oyununa bağlı. Burda önemli olan Şampiyonlar Ligi'nden düşecek takımlar.

Grupta ipler Fenerbahçe'nin elinde. İyi oynadığı takdirde lider olarak bitirir grubu. Ancak kötü futbol beraberinde erken vedayı getirir.

2 yorum:

  1. Marsilya bencede iyi bir kura oldu yanlız Mönchengladbach Malaga'ya değil Dinamo Kiev'e elendi .

    YanıtlaSil
  2. Evet haklısınız düzelttim teşekkürler uyarı için.

    YanıtlaSil