2 Eylül 2012 Pazar

BBL Sezon Öncesi Değerlendirmesi - Galatasaray ve Beşiktaş


Lakovic dışındaki bütün yabancılarını gönderen Galatasaray da bu sezon önemli transferlere imza attı. Lakovic sorununun ne olacağı ise hala merak konusu. Efes'e giden Jamon Gordon'un boşluğunu CSKA'dan Jamont Gordon dolduracak.(Kelime oyunu yapacak olursak eksiği yok fazlası var!) Jamon Gordon bu takımın belki de en önemli parçasıydı. Yapılan transferlere bakacak olursak da Ergin Ataman'ın bu katkıyı bütün takıma yayma uğraşında olduğunu görebiliriz. Fenerbahçe'den alınan Engin Atsür normal şartlar altında çok iyi bir transfer. Ancak geçen sezon başında Milli Takım'da geçirdiği sakatlık onu bayağı hırpaladı ve sezonun son döneminde gözlemlediğim kadarıyla da sıradanlaştırdı. Yine de eski Engin Atsür kimliğine bürünürse rotasyonun önemli bir parçası olabilir. Kazan'dan alınan Domercant kalıplı bir 2 numara. Profesyonel kariyerine Pınar Karşıyaka'da başlamış. Buradaki performansıyla göz doldurup Efes'e geçmiş ve daha sonra da Olympiakos'un yolunu tutmuştu. Yerinde bir transfer olduğunu düşünüyorum.

3 numaraya 2 transfer yapıldı. David Hawkins ve Cenk Akyol. Hawkins geçen sezon Beşiktaş ile dikkat çekmişti. Fenerbahçe ile de anlaşması söz konusuydu. Ancak Bogdanovic ile yola devam edilmesinin ardından bu transfer gerçekleşmemişti. Ligi de tanıması onun için büyük avantaj. Cenk ise hiç bir zaman ilk 5'de düşünülmeyen ama her zaman rotasyonda yer alan bir oyuncu. Henüz 25 yaşında, 2005'te Atlanta tarafından draft edilmişti. Hawkins ile iyi bir dönüşüm yakalayacağı görüşündeyim.

Erwin Dudley(Ersin Dağlı) ve Boniface Ndong pota altının yeni isimleri. Dudley batan Beşiktaş gemisinin mallarından. Türk statüsünde olması her zaman için büyük bir avantaj. 2005'ten beri burda. N'Dong ise Barcelona'da miladını doldurmuş bir oyuncu. Buraya para için geldiği konuşuluyor ancak gerekli mücadeleden kaçınmayacağını düşünüyorum.

Fark ettiyseniz  4 numaradan yeni bir transferi es geçtim: Milan Macvan. Bu adama özel bir parantez açmak istiyorum. Çok çok iyi bir transfer. Bir Fenerbahçeli olarak bu sezon pota altımızda Batiste-Andersen gibi isimler olsa da sorsalar  Galatasaray'ın hangi transferini kıskandın(beğendin) diye kesinlikle Macvan'ın ismini veririm. Cleveland tarafından draft edildi ama tam bir Avrupa basketbolu oyuncusu. 20 yaşında Maccabi ile Euroleague finaline çıktı. 12 dakika sahada kalıp 3 sayı 4 ribaund aldı. Ancak istatistikler önemli değil o atmosferi, tecrübeyi yaşaması yeterlidir zaten. Geçen sezon da Partizanla 10 Euroleague maçında 15 sayı 8 ribaund ortalaması yakaladı. Henüz 22 yaşında ve gerçekten de çok önemli bir transfer.

Bu sezon EuroCup'ta mücadele edecek Galatasaray. Bana kalırsa bu kadro EuroCup'ın üstünde bir kadro. Ne dersiniz belki de Beşiktaş'tan sonra duble yapmış oluruz.


Geçen sezonki kadrodan bir tek Can Akın ve Serhat Çetin kaldı. Ergin Ataman da gerekli maddi destek sağlanamayıp gidince Erman Kunter geldi koç görevine.

1 numaraya Curtis Jerrels alındı. Geliştirme Ligi'nde Spurs'ün alt takımı olan Austin Toros ile iyi istatistik yakalamıştı. Spurs'ün scoutı Dell Demps'in Hornets'in genel menajeri olmasının ardından da Hornets ile sözleşme imzalamış ve antremanlara başlamış ancak 1 hafta sonra serbest bırakılmıştı. Bir dönem Fenerbahçe'de de oynamış olması nedeniyle az çok tanıyorum. Çok alçaktan top sürmesi nedeniyle oyunu iyi kurmaktan ziyade penetreye dayalı bir oyun stili var. Eurolegue seviyesinde bir guard izlenimi vermemişti bana. Galatasaray'dan alınan Tutku Açık'ın ilk 5'te oynatılması daha mantıklı.

Açıkçası Gasper Vidmar dışındaki yabancı transferlerini pek bilinçli yorumlayamayacağım. Patrick Cristopher'ın Antalya BB'de profesyonel olduğunu biliyorum yalnızca ve çok izleme şansım olmadı. Ancak Erman Kunter'den Cholet'den gelirken getirdi onu. Demek ki kafasındaki sistemi gerçekleştirebileceğine emin olduğu bir isim diyebiliyorum yalnızca.

Vladimir Dasic 24 yaşında ama Real Madrid ve Lottomatica Roma gibi takımlarda oynamış. Damir Markota da Jerrels gibi geliştirme liginden NBA'e yükselmiş -Bucks ile sözleşme imzalamış- ancak daha sonra beğenilmeyip serbest bırakılmış bir oyuncu. Markota için ilginç bir ayrıntı ise, aynı şekilde 2008'de Cibona ile sözleşme imzalayıp, kısa bir süre sonra beğenilmeyerek serbest bırakılmış.

Vidmar konusu ise ilginç. Fenerbahçe sezon sonu bedelsiz geri alma opsiyonlarının olduğunu söylüyor. Beşiktaş ise bunu reddediyor. Bana kalırsa özellikle Türk statüsüne geçmesi söz konusu olan Vidmar ile ilgili sezon sonunda iki takım arasında tartışmalar boy gösterecek.

Muratcan Güler zamanında Beşiktaş'ta da forma giyen bir oyuncu. Yaşı nedeniyle eski dinamizminden eksik olsa da önemli bir transfer. Keza Cevher Özer de şut özelliği olan bir 4 numara. Kalıplı yapısıyla pota altında da etkili olabiliyor. Barış Hersek de Efes alt yapısından gelme bir oyuncu. Rotasyonda yapacağı katkı çok önemli.

5 numarada Vidmar'ın yedeği henüz yok gibi. Bir transfer gelmezse sıkıntı yaşanabilir. Ne var ki oraya bir transfer gelse de sıkıntı yaşanacağı kanaatindeyim. Geçen seneki 3 kupalı kadronun yanında bu kadro açıkçası biraz "kalburüstü" kaldı. Yine de bir Erman Kunter faktörü var. Gerekli sinerji yakalanırsa kim bilir belki de beklediğimden çok çok iyi bir performans ortaya koyarlar.

Fenerbahçe ve Anadolu Efes incelemelerim için : http://papyonlumuhabir.blogspot.com/2012/08/bbl-sezon-oncesi-incelemesi-anadolu.html




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder